pabloportreVágvölgyi Gusztáv (Pabló)
Szervezetfejlesztő, facilitátor, tréner, tanácsadó, coach

Szakmai hitvallásom
Teoretikus természetű ember vagyok, hiszek abban, hogy a dolgok természetének megértése hozzásegít ahhoz, hogy a gyakorlatban is működővé fejlesszük az olyan szubjektívnek látszó dolgokat, mint a közösségi minőség. Szervezetfejlesztőként tapasztaltam, hogy minden, de tényleg minden :) szervezeti probléma visszavezethető az emberi kapcsolatok minőségére, ezért dolgozok jelenleg is a közösségi vállalkozás, mint szervezeti modell kidolgozásán.
Személyes küldetésemnek érzem, hogy segítsem azokat akik közösségben szeretnének élni, akik abból szeretnének megélni, ami a természetük szerinti nekik való, amiben boldogok tudnak lenni, miközben társadalmi jót is teremtenek.
Van egy álmom, hogy a közösségi vállalkozások a közösségi alapú gazdaságfejlesztés legfontosabb intézményei lesznek, és ezen az úton egy emberhez méltóbb, fenntarthatóbb társadalomhoz érünk el.

Szakmai pályám bemutatása
Végzettségem szerint tanár vagyok, ma szervezetfejlesztő, tréner, facilitátor, coach van a névjegykártyámon, de a lényeg nem változott, segíteni az embereket és az emberek alkotta élőrendszereket (szervezeteket, közösségeket), hogy céljaikat egyre tudatosabban tudják megvalósítani.

A civilséget a zöldmozgalomban kezdtem el (1989 –től az E-misszió önkéntese vagyok), az eltelt több mint két évtizedben több civil szervezetnek a tagja, alapító tagja, vezetőségi tagja lettem. Jelenleg az Inspi-Ráció Egyesület stratégiai, szakmai vezetője vagyok és a Polyán Egyesület elnöke, mindkét szervezetet közösségként élem és közösségi vállalkozásként vezetem.

Gyakorlatban tanultam a szervezet menedzsmentet, és gyakorlatban sikerült az első szervezetfejlesztést is megélnem (E-misszió, 1996), mint résztvevő. A saját bőrömön tapasztaltam, hogy a szervezetfejlesztés során alkalmazott módszerek milyen sokat tudnak segíteni egy szervezet éltében. Ez a tapasztalat indított arra, hogy elkezdjem képezni magam ebbe az irányba „hogy ne keljen mindig Pestről hívni facilitátort”. Így 1998-99-ben megszerveztem egy két éves facilitátor képzést, amit mint résztvevő el is végeztem, majd trénerséget, mediációt, közösség fejlesztést, coachingot tanultam, így elemeiből raktam össze a szervezetfejlesztéshez szükséges kompetenciákat. A megszerzett tudást először az Ökotárs Facilitátor csoportjának tagjaként az ÁSZ programban kezdtem gyakorolni, ahol több civil szervezetfejlesztését végig vittem, mint co-tanácsadó. Eközben alakítottuk meg az Inspi-Ráció Egyesületet (2002), amelynek a kereteiben mai napig dolgozok.

Eközben 2000-ben feladva addigi fizetős munkahelyemet (Nyíregyháza MJV Polgármesteri Hivatala) civil vállalkozó lettem. Ma már nyugodtan merem hirdetni, hogy a civil vállalkozói lét egy teljesértékű karrier lehetőség, sőt közösségi vállalkozási formában egy jobb társadalom alapintézménye lehet.

Jelenleg a közösségi vállalkozás mint új szervezeti modell és az ezt segítő természetünk szerinti szervezetfejlesztési módszertan kimunkálásán dolgozom.

Szakterületeim, szolgáltatásaim


Milyen előadásokat tudok tartani?
• Közösségi minőség fejlesztése, emberi kapcsolatok javítása
• Társadalmi fenntarthatóság, fenntartható fejlődés
• Szervezeti fenntarthatóság, szervezeti törvényszerűségek
• Alternatív forrásteremtési lehetőségek
• Civil vállalkozás jogi oldala
• Közösségi minőség, közösség fejlesztés
• Közösségi vállalkozás fejlesztés
• Közösségi alapú gazdaságfejlesztés
• Fenntartható fejlődés
• Polyán Egyesület tevékenysége, a kárpáti borzderes szarvasmarha fajta bemutatása

Miben tudok segíteni?

• Szervezetfejlesztés
• Szervezeten, közösségen belüli együttműködés fejlesztése
• Szervezeti rendszerek, önkéntesség fejlesztése
• Vezetői coaching
• Közösségi minőség fejlesztése
• Közösségi vállalkozás fejlesztés
• Fenntarthatóságra törekvő közösségi kezdeményezéseknek műhely tartása
• Facilitálás
• Life coaching, elsősorban útkeresőknek
• Önkéntes menedzsment tréningek tartása


Publikációk
Szervezetfejlesztéshez, magatartástudományhoz kapcsolódó tanulmányaimat az az IRE tudástárában tudod elolvasni.
Mindenféle társadalmi ügyekhez kapcsolódó cikkeimet az IRE blogon tudod követni, ha értesülni akarsz az új cikkekről iratkozz fel a követők (rendszeres olvasók, a jobb oldali sávban) közé!

Legfontosabb cikkeim
A közösségi vállalkozás lényege, meghatározása
A facilitálás értelme és jelentősége

A közösségi minőség

A kultúra felől, a közösségi vállalkozások felé

A vezetés természetes módja

Tudunk-e közösségi összefogással új "hordókat" létrehozni!?

Közösségi vállalkozás szerepe a tudat fejlődésünkben

Társadalmi jót, üzleti alapon, egy üzleti alapon szerveződő közösségi teretet mutatok be 12 percben, 2016. május 06. Nyíregyháza, Labor Cafe

A Messzelátó Egyesület szervezetfejlesztéséről, 2016. március 23. Helyszín: Bp. HÁROM

A közösségi minőség mintázatainak (mi az ami segít és mi az ami gátol a közösségek fejlődésében) Inspi-Rációs kutatás eredményeit bemutató előadás - Közösségi minőség fórum, 2014. április 2-3. Máriabesnyő, Mater Salvatoris Lelkigyakorlatos Ház

Közösségi gazdálkodást - természetes élelmiszert a kosaradba, a Kosár-Szatyor típusú közösségi kezdeményezések közösség építési törvényszerűségei előadás videó, 2015. január 30. Békéscsaba, Jaminai Közösségi Ház

A falu-város együttműködés jó példája, a Polyán gazdaság mint közösségi vállalkozás előadás videó; 2014. március 1. Helyi érték szakmai nap Békés, Kecskeméti Gábor Kulturális, Sport és Turisztikai Központ

Közösségi vállalkozás és a közösségi média előadás videó; 2013 június 06. Közösség-Média-Művelődés konferencia; Békés, Kecskeméti Gábor Kulturális, Sport és Turisztikai Központ

A közösségi vállalkozás felé előadás videó 2012. november 9. Civil Kulturális Börze; Békéscsaba

A falu és város találkozása a Polyán gazdaságban előadás videó 2012. október 20. Ön-rendelkező konferencia; Nyíregyháza, Móricz Zsigmond Megyei Könyvtár

10 éves sz ÖKA interjú 2012.

Elérhetőségeim
Mobil telefon: +3620 9750171
Skype: pablo1_skype
Email: pablo[kukac]inspi-racio.hu
Google profilom: google.com/+VágvölgyiGusztávPabló