evaportreSzép Éva

Tréner, facilitátor, szervezetfejlesztő, tanácsadó, coach

Speciális kompetenciák

• Mediátor

• Közösség fejlesztői tapasztalatok, élményprogramok, csapatépítés, civil gazdálkodás.

Hitvallásom
Hiszek abban, hogyha az emberek megtanulnának valódi közösségeket teremteni, ezekkel a közösségekkel hegyeket tudnának megmozgatni.
Az Egyesületben én képviselem a racionalitást, a józan paraszti észt, a földön járást. Azt gondolom, erre is szükség van, de olyan jó, hogy vannak mellettem, akik nem ilyenek!

 

Szakmai pályám
Bár mérnöknek tanultam, majdnem 20 évet nem tervezéssel, hanem különböző fontos hivatalokban való munkálkodással töltöttem. Ez sokáig tetszett, mert megtaláltam a hasznát. Aztán egyre inkább úgy éreztem, hogy a bürokrácia indái engem is gúzsba kötnek, ezért munkámat egyre elkeseredettebben végeztem.
Ekkor egy szerencsés találkozásnak köszönhetően megismertem az E-misszió Egyesületet. Megtapasztaltam, hogy huszonéves fiatalok micsoda hittel, lelkesedéssel, kreativitással és felelősséggel végzik a munkájukat. Úgy, hogy senki nem mondja meg nekik, hogy mit kell csinálni!!! Olyat tapasztaltam, amit addig nem; hatékony megbeszélések, gyors, mindenki számára tiszta döntések, az emberek között nincs alá-fölé rendeltségi viszony, a feladatokat nem kiosztják, hanem vállalják. Természetesen rögtön csatlakoztam hozzájuk. Nagyon sokat tanultam tőlük.
Közben lehetőségem nyílt elvégezni egy folyamatsegítő (facilitátor) tréninget (addig nem is ismertem ezt a képzési formát – megtapasztalni és megszeretni). Innen az események felgyorsultak az életemben. Összegyűltünk néhányan, akik több-kevesebb civil múlttal rendelkeztünk, és úgy gondoltuk, vannak olyan tudások, tapasztalatok, amikre más civil szervezeteknek is szüksége lehet.

Megalakítottuk az Inspi-Ráció Egyesületet. Kerestük a lehetőségeket, hogy eljussunk a szervezetekhez, és közben tanultunk, tanultunk és tanultunk. Én pl. Gordon kommunikációt, Erőszakmentes kommunikációt, trénerkedést, közösségfejlesztést, mediálást, Állampolgári Tanács szervezést, játékvezetést, coachingot. De a legtöbbet a gyakorlatban, azokban a szervezetekben, közösségekben, ahol mint tag, vagy önkéntes dolgozom, illetve azoktól a szervezetektől, akikkel a munkám során kapcsolatba kerültem.

Ha tréninget tartok, mindig a résztvevők tudására, tapasztalatára építek, irányító kérdéseket teszek fel, megvilágítom az összefüggéseket. Így a résztvevőkkel közösen építjük a tartalmat. Hitem szerint az új ismeret így válik igazából használhatóvá.
Egy megbeszélés facilitálása során újra és újra rácsodálkozom arra, hogy egy jó folyamattal a megbeszélések milyen hatékonyak és élvezetesek is lehetnek, az eredmény minősége pedig nagyságrendileg jobb! Nem értem, miért nem így tartanak megbeszéléseket az emberek?!
Azt látom, hogy a nem megfelelő kommunikáció az élet minden területén megnehezíti az emberek életét, megrontja a kapcsolatokat, rontja az életük minőségét, és a valódi együttműködésnek gátja. Ezért a kommunikációs kultúra fejlesztése az egyszerű törvényszerűségek megismertetése már-már küldetésemmé vált.

Az utóbbi időben sokat foglalkozunk olyan közösségekkel, akik új (vagy inkább nagyon is régi, hagyományos) életformát teremtenek maguknak. Látom, milyen sok munkával, küzdelemmel jár a megélhetésük, de mind emellett nagyon fontos számukra a közösség megteremtése. Mindig feltöltődök, ha ilyen helyen járok, és örülök, ha a munkámmal egy picit tudok nekik segíteni.

Sokféle tapasztalatot szereztem. Többek között azt, hogy mivel a szervezetek, közösségek egyénekből állnak, ezért a közösségek fejlődése az őket alkotó személyeken múlik. Azon, hogy mennyire tudatosak, érettek, vállalják a felelősséget, tudnak csapatban dolgozni. Ezért egyre nagyobb hangsúlyt fektettem az egyénekkel – különösen a vezetőkkel – való munkára. Mivel ezt a munkát szeretném minél magasabb színvonalon végezni, ezért végeztem el egy business és life coaching képzést. Ebben a tevékenységben azt szeretem leginkább, hogy időnként nagyon kis dolgokkal is nagy hatást lehet elérni.


Elérhetőségeim
Mobil telefon: +3620 47 05 784
Email: szeva[kukac]inspi-racio.hu